Première in Velsen – Een betoverende avond vol film en muziek

De ‘buzz’ ging al een paar weken rond: een nieuw filmorkest dat de muziek uit de grote filmklassiekers speelt, terwijl op het grote witte doek scènes uit de bijbehorende films worden vertoond. Kennen we dat niet al? Vrijdagavond 20 oktober ontdekten we dat we dit inderdaad nog niet kenden. Althans, niet op deze manier.

The CineMusic Experience is een tourend orkest dat dit seizoen de theaters van Nederland bezoekt. In plaats van op een grote locatie het publiek te trekken, komt dit orkest letterlijk naar het publiek toe. Van Emmen tot Uden en van Zaandam tot Deventer, de concertshow is in maar liefst 17 theaters te zien.

Gisteravond was de grote première in de Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden. In een uitverkocht theater speelde het orkest onder de inspirerende leiding van dirigent Henk Ummels de ene na de andere compositie van de groten der aarde: Ennio Morricone, Hans Zimmer, John Williams en vele anderen.

Het publiek werd meegenomen in de verhalen van zo’n vijfentwintig films. Van het betoverende Harry Potter, via spektakelstukken als James Bond en Top Gun Maverick, tot het vertederende Forrest Gump en The Holiday. René Mioch, de presentator van de show, leidde de films in, waarna het publiek kon ervaren wat filmmuziek met je doet als het live wordt gespeeld. Alle emoties kwamen voorbij. Hoogtepunt was de solo uit Schindler’s List gespeeld door violiste Hester van der Vlugt. De violiste wist het publiek tot tranen te roeren.

Opvallend waren de filmbeelden die tijdens de concertshow op het grote witte doek werden vertoond. The CineMusic Experience gebruikt hiervoor niet de filmtrailers die door de filmmaatschappijen zelf zijn gemaakt, maar monteerde zelf zorgvuldig gekozen scènes uit de films. Daardoor liepen de beelden niet alleen synchroon met de muziek, maar kon het publiek in de paar minuten die de gekozen compositie duurde de ‘hele’ film beleven. Zelfs als je een van de klassiekers van de avond niet eerder had gezien, werd je meegetrokken in het verhaal.

Na de succesvolle première maakt het orkest zich nu op voor de rest van de theatertournee. The CineMusic Experience is nog tot en met 11 mei 2024 in de theaters te zien. Kijk snel op www.cinemusic.nl/tour